Meme Kanseri Hakkında Söyleşi

1-Memede fark edilen her kitle kansere mi işaret eder?

Hayır. Memede fark edilen kitlelelerin çoğunluğu kanser ilintili değildir. Özellikle adet aktif dönemde kadınların fark ettikleri kitlelerin çoğunluğu kistik oluşumlardır. Bunlar iyi huylu yapılardır.

2-Kendi kendine meme muayenesi ne zaman başlamalıdır?

Kendi kendine meme muayenesi 20 li yaşlarla birlikte her kadın için iyi olur. Mutlaka yapılmalıdır demesek de bu şuurun oluşması erken farkındalık için faydalıdır.

3-İlk meme ultrasonu ne zaman yapılmalıdır?

İlk meme ultrasonu kadının ailesinde meme kanseri hikayesi olan ve olmayanlarda farklılık göstermektedir. Eğer ailede anne tarafında birinci ve ikinci  derece yakınlarda  meme kanseri öyküsü varsa tanı yaşının 10 yıl öncesinde takibe girmesinde fayda vardır. Yani diyelim ki sizin annenizde veya ablanızda 40 yaşında meme kanseri hikayesi ortaya çıktı. Sizin 30 yaşında meme açısından takibe girme zorunluluğunuz ortaya çıkıyor. Bu takip 40 yaşına kadar özel bir ilave gereklilik olmadıkça ultrasonografi ile olmaktadır.

Ailesinde meme kanseri olmayanlarda kendi kendine muayene genellikle yeterli olmaktadır. 40 yaşına kadar özel bir takip şartı yoktur. 40 yaş itibariyle meme ultrasonografisi ve mamografi ile birlikte takip gereklidir.

4- Memede ortaya çıkan fibrokistlerin kansere dönüşme riski varmıdır?

Teorik olarak fibrokistler iyi huylu oluşumlardır. Fibrokistik meme  kanser riski artışına yol açmaz. Fibrokistler içi sıvı dolu keseciklerdir. Gerçek anlamda bir hastalık gibi değil de meme yapısı olarak tanımlamak daha doğrudur. Bu kistlerin duvarlarında bazan solid tümöral dönüşümler olabilmektedir. Ancak bu fibrokistik yapıya bağlı olarak değerlendirilmez.

5-Fibroadenom nedir ve kanserleşir mi?

Fibroadenomlar memenin iyi huylu kitleleridir. Çoğunlukla kanser riski taşımazlar. Çok nadir durumda kompleks fibroadenomlarda düşük kanser risk artışı mevcuttur.  Genellikle 20-30 yaş grubunda belirgindir.  Bu hastalar genellikle us takibine alınır. Eğer boyut artışı devam ederse çıkarılmaları iyi olur.

6-Mamografinin kanser oluşumuna etkisi var mıdır?

Teorik olarak röntgen ışınlarının kanser oluşturucu etkisi olsa da mamografi dozlarında bunun kanser etkisi oluşturduğunu gösteren veriler yoktur.

7-Kanser ameliyatlarında meme koruyucu cerrahiler genç hastalara mı uygulanır?

Meme koruyucu cerrahi meme kanseri tanılı kadınlarda tercih edilen yöntemlerden birisidir. Burada tümörün boyutu, evresi kadının memesinin korunması ile ilgili talepleri etkili olmaktadır. Yaşı genç olan kadınların memesini koruma isteği daha fazla olması nedeniyle daha çok genç hastalarda uygulanmaktadır.

8-Meme protezi her yaşta uygulanabilir mi?

Meme protezi teorik olarak her yaşta uygulanabilmekle birlikte daha çok genç yaş kadınlarda tercih edilmektedir.

9-Hangi durumlarda meme alınır?

Meme kanseri tanısı konulmuş, evrelemesi tamamlanmış, operasyon kararı verilen hastalarda meme koruyucu cerrahi için uygun olmayan kişilerde meme  tamamen alınmaktadır.

Ayrıca ailesinde birden fazla meme kanseri saptanan ve genetik olarak meme kanserine yatkınlığı tarama testleriyle saptanan kadınlarda da memenin kanser olmasa da alınması önerilebilir. Burada meme derisini koruyucu cerrahi ön plana çıkmaktadır.

10-Meme koruyucu cerrahi hangi durumlarda yapılır?

Meme koruyucu cerrahi meme kanseri tanısı konmuş, evrelemesi planlanmış, tümör boyutunun meme büyüklüğü ile kıyaslandığında çok büyük olmayan,  kendisine meme koruyucu cerrahi talebi olan kadınlarda yapılabilir.  Bazı durumlarda kadın talep etse de memenin tamamen alınması gerekebilir. Özellikle cilt tutulumunun ön planda ve yaygın olduğu inflamatuvar meme kanserlerinde meme koruyucu cerrahi uygun olmaz.

Memenin tamamen alındığı durumlarda kadın hasta talep ederse plastik cerrahi uzmanları tarafından kas dokusu veya silikon tarzı  işlemlerle rekonstrüksiyon işlemi ile kendi dokularından yapay meme yapılabilmektedir.